Datum objave: 29. 10. 2014.

Novo istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da loša dostupnost „zdrave“ hrane može, čak i najmotiviranije pojedince, odvratiti od uvođenja poželjnih promjena u prehranu. Primijećeno je da je dostupnost zdrave hrane jednako bitna kao i osobna motiviranost te stručno vodstvo zdravstvenih djelatnika.

Istraživanje je provedeno na 240 pretilih odraslih osoba s metaboličkim sindromom koje su sudjelovale u interventnoj studiji u sklopu koje su ozbiljno radili na promijeni životnih navika. Sve ispitanike, koji su bili visoko motivirani, stručnjaci su vodili kroz intenzivan program poboljšanja načina života koji je uključivao i poboljšanje prehrambenih navika.

U istraživanju je primijećeno da su pojedinci koji nisu trebali mnogo putovati do prve trgovine sa zadovoljavajućim izborom zdrave hrane, bolje ostvarili očekivane ciljeve u prehrani – unosili su više prehrambenih vlakana te voća i povrća. Utjecaj dostupnosti trgovina sa zdravom hranom ostao je nepromijenjen i kada su u obzir uzeti ostali čimbenici, poput starosti, obrazovanja i imućnosti ispitanika.

Iako mijenjanje okoline samo po sebi ne može donijeti velike rezultate, autori su zaključili da je trud pojedinaca kod mijenjanja životnih navika vrlo ograničen ukoliko se ne uvedu poboljšanja u bliskoj okolini.

Izvor: American Journal of Preventive Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari