Datum objave: 06. 01. 2014.

Izloženi smo brojnim smjernicama osmišljenim kako bi nas držale „na pravom put“ kada je riječ o pravilnim prehrambenim navikama. Studija temeljena na analizi 22 kohortne studije iz Europe, Japana, Australije i Sjedinjenih Američkih Država ispitivala je utjecaj namirnica bogatih vlaknima na kardiovaskularno i koronarno zdravlje.

Dobiveni podaci obuhvaćali su svakodnevni unos vlakana u ispitanika tijekom 13 godina te se također detaljno proučavao i utjecaj pojedinih vrsta vlakana po zdravlje. Zaključeno je kako topiva vlakna (grašak, grah, zob, orašasti plodovi) smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti dok netopiva (cjelovite žitarice, krumpir s ljuskom) smanjuju rizik od koronarnih oboljenja srca. Preporučeni dnevni unos vlakana je minimalno 25 g za žene i 38 g za muškarce, no, znanstvenici smatraju da unosom dodatnih 7 g dnevno smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti. Autori studije ističu kako malim promjenama prehrambenih navika poput redovite konzumacije voća i povrća možemo značajno poboljšati zdravlje, a time zaštiti srce i krvožilni sustav.

Studija je objavljena u časopisu BMJ, a autori studije tvrde kako njena važnost leži u najvažnijoj preporuci za zdravlje srca dosada izrečenoj.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari