Sandra Krstev Barać

Datum objave: 23. 08. 2017.

Valerijana ili odoljen je višegodišnja biljka karakteristična za područje Sjeverne Amerike, Europe i Azije.  Čest je stanovnik ukrasnih vrtova, no ima i dugu povijest medicinske upotrebe.

Tako su je već drevni Grci i Rimljani koristili za probleme s nesanicom,  a tijekom stoljeća našla je svoju primjenu i kao pomoć pri tjeskobi i nervozi.  Zanimljivo je da su je tijekom 2. Svjetskog rata Englezi koristili kao sredstvo umanjenja stresa tijekom zračnih napada.

Sedativan učinak valerijane je dobro dokumentiran, no unatoč činjenici da je do sada iz nje izolirano preko 150 aktivnih sastojaka točan mehanizma djelovanja nije još razjašnjen. Smatra se da sinergija sastojaka doprinosi opuštajućem učinku,a posebnu ulogu pri tome imaju eterična ulja te monoterpeni osobito sastojci pod imenom valepotriati.

Uz opuštajuće i uspavljujuće djelovanje, valerijana pokazuje još jedan zanimljiv učinak, a to je opuštanje mišića.  To se svojstvo pokazuje vrlo korisnim kod bolnih grčeva probavnog sustava, ali i bolnih grčeva maternice koji ponekad prate perimenopauzu.

Naime , in vitro studija  objavljena 2009. godine u časopisu Journal of Pharmacy and Pharmacology pokazala je na stanicama maternice žena u perimenopauzi da ekstrakt valerijane inhibira inducirane kontrakcije i opušta mišićno tkivo. Autori studije ističu da su time potvrdili opravdanost tradicionalne upotrebe valerijane u olakšavanju bolnih grčeva maternice.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Valerijana, Zdravlje žene,

Komentari