Datum objave: 13. 08. 2015.

Djetinjstvo je razdoblje intenzivnog rasta i razvoja, stoga je i normalno da se tjelesna masa djece stalno povećava. Međutim, povećanje mase trebalo bi biti u određenim granicama jer kada se tjelesna masa poveća više od očekivanog, raste vjerojatnost razvoja dječje pretilosti.

Novo norveško istraživanje bavilo se upravo ovom temom, a praćenjem skupine djece od njihove četvrte do osme godine te ispitivanjem njihovih životnih navika, primijećeno je da je prekomjerno nakupljanje kilograma prije svega povezano s percepcijom hrane i odnosom prema jedenju. Tjelesna aktivnost te vrijeme provedeno pred televizorom, na primjer, nisu pokazali povezanost s tjelesnom masom ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da su djeca koja su sklona nakupljanju viška kilograma, jako podložna stimulativnom učinku hrane. Zapaženo je da ova djeca vrlo često jedu zbog toga što ih privlači izgled, okus i miris hrane, a ne zbog toga što osjećaju glad. Moglo bi se reći da hrani pristupaju s velikim entuzijazmom te nastavljaju s konzumacijom i nakon što osjete sitost.

Kao komentar navedenim rezultatima, autori su naveli kako ova djeca trebaju pomoć i podršku roditelja kod određivanja koliko hrane im je doista potrebno.

Izvor: Journal of Pediatric Psychology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari