Maja Biličić

Datum objave: 06. 08. 2018.

Analizom malenih molekula metabolita pronađenih u uzorku krvi može se procijeniti prati li neka osoba propisani plan prehrane, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Vrlo često klinička ispitivanja pojedinih načina prehrane i njihovih utjecaja na zdravlje zakažu zbog nemogućnosti ispitanika da ih se pravilno pridržavaju. Stoga su novim istraživanjem znanstvenici utvrdili način mjerenja stupnja pridržavanja prehrani kako bi spriječili daljnje pogreške pri procjenama unosa određene hrane.

Znanstvenici su analizirali uzorke krvi 329 sudionika na DASH prehrani (s fokusom na voću i povrću i nižim unosom crvenog mesa, soli i slatkiša) kako bi utvrdili razine njihovih metabolita – lipida, aminokiselina i drugih molekula koje se mogu smatrati odrazom prehrane.

Proučavajući metabolite pronašli su njih 97 čije su se razine znatno razlikovale između sudionika na DASH prehrani i kontrolne grupe. Nadalje, pronašli su i 67 metabolita čije su se razine znatno razlikovale između DASH grupe i treće grupe ispitanika koja se hranila većom količinom voća i povrća te manjom količinom nemasnih mliječnih proizvoda.

Dobiveni podaci znanstvenike su uputili prema 10 metabolita (N-metilprolin, stahidrin, triptofan betain, teobromin, 7-metilurat, kiro-inositol, 3-metilksantin, metil glukopiranozid, kriptoksantin i 7-metilksantin) koji su bili najbolji odraz razlika između grupa i koji će služiti za buduća istraživanja i procjenu pridržavanja DASH prehrani. Pretpostavlja se da se jednaka strategija praćenja pridržavanja može primijeniti i kod drugih oblika prehrana.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: DASH dijeta,

Komentari