Datum objave: 01. 01. 2005.

Prijelome kostiju je posebno važno spriječiti u starijih osoba. Primjerice, prijelom kuka može završiti smrću jer je zbog nemogućnosti kretanja veća učestalost upale pluća i stvaranja krvnih ugrušaka. Ranija istraživanja su pokazala da vitamin D u kombinaciji s kalcijem smanjuje rizik od prijeloma, ali kako djeluje sam vitamin D?

Istraživanje objavljeno u ožujku ove godine u časopisu ''British Medical Journal'' odgovara na to pitanje. U istraživanju je sudjelovalo 2 500 osoba dobi 65 do 85 godina koje su svaka 4 mjeseca u periodu od 5 godina dobivale 100 000 IU vitamina D.

Rezultati pokazuju da je u tom periodu od 5 godina uzimanje vitamina D za 22% smanjilo vjerojatnost prijeloma i za 33% vjerojatnost prijeloma kostiju najčešće zahvaćenih osteoporozom (kuk, zglob ruke, podlaktica i kralješnica). Ukoliko buduća istraživanja potvrde djelotvornost vitamina D, čak i kad ga se uzima samo nekoliko puta godišnje, ova strategija bi bila dobrodošla pomoć u suzbijanju osteoporoze i njenih posljedica.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoporoza,

Komentari