Ela Lučić

Datum objave: 27. 06. 2022.

Rezultati nove studije pokazali su kako uzimanje male količine proteina prije jela može pomoći osobama sa dijabetesom tipa 2 u kontroli razine šećera u krvi.

U istraživanju je sudjelovalo 18 osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2 te su uzimale unaprijed pripremljeni napitak koji je sadržavao 15 grama proteina sirutke 10 minuta prije jela. Stručnjaci su ih nadzirali tjedan dana dok su ispitanici nastavili sa svojim uobičajenim svakodnevnim životnim navikama. Kako bi usporedili potencijalne prednosti proteina sirutke, isti su ispitanici također tjedan dana uzimali kontrolni napitak koji nije sadržavao proteine.

Rezultati kontinuiranog praćenja razine glukoze u krvi otkrili su kako je razina glukoze bila puno bolje kontrolirana kada su ispitanici uzimali proteine sirutke prije jela. U prosjeku su dva sata više dnevno imali normalnu razinu glukoze u krvi u odnosu na razdoblje kada nisu uzimali proteine. Osim toga, dnevna razina glukoze u krvi u prosjeku je bila manja za 0,6 mmol/L u odnosu na razdoblje kada ispitanici nisu uzimali proteine prije jela.

Znanstvenici vjeruju kako proteini sirutke djeluju na dva načina: prvo, usporavajući brzinu prolaska hrane kroz probavni sustav, i drugo, stimulirajući niz važnih hormona koji sprječavaju veliki porast razine glukoze u krvi. Budući da se dijabetes javlja kod sve većeg broja osoba diljem svijeta, istraživanje potencijalnih alternativnih metoda za kontrolu ove bolesti, kao što su dodaci prehrani, postaje sve važnije.

Izvor: Newcastle University

Pošalji prijatelju na email

Komentari