Ela Lučić

Datum objave: 08. 10. 2020.

U osoba starije dobi koje svakodnevno uzimaju multivitaminske i mineralne dodatke prehrani zabilježeno je kraće trajanje bolesti te manja ozbiljnost simptoma, pokazali su rezultati jednog 12-tjednog istraživanja.

Nedostatak vitamina česta je pojava te može pridonijeti slabljenju imunosnog sustava povezanog s dobi. Iako mnoge hranjive tvari igraju vitalnu ulogu u funkciji imunosnog sustava, brojne studije posebno ističu važnost vitamina C, vitamina D i cinka. Iz tog razloga, znanstvenici su pretpostavili kako svakodnevno uzimanje multivitaminskog i mineralnog dodatka prehrani koji sadrži nutrijente esencijalne za funkcioniranje imunosnog sustava, uključujući vitamin C, vitamin D i cink, može poboljšati funkciju imunosnih stanica u starijoj populaciji.

U provedenom ispitivanju sudjelovale su 42 zdrave osobe u dobi od 55 do 75 godina. Znanstvenici su proučavali promjenu razine vitamina C, vitamina D i cinka u krvi tijekom uzimanja multivitaminskog dodatka prehrani. Dodatak prehrani korišten u studiji sadržavao je vitamine A, D, E, C, vitamine B6, B9 i B12 te minerale željezo, bakar, cink i selen. Pokazatelji funkcije imuniteta, uključujući sposobnost bijelih krvnih stanica za eliminaciju patogenih mikroorganizma, nisu bili promijenjeni u skupini koja je uzimala dodatak prehrani.

Međutim, uočeno je poboljšanje razine vitamina C i cinka u krvi nakon uzimanja multivitaminskog dodatka prehrani. Najzanimljivije, simptomi bolesti koje je prijavila ova skupina ispitanika bili su manje ozbiljni i prolazili su brže nego u ispitanika koji su uzimali placebo.

 U svakoj je skupini jednak udio ispitanika prijavio simptome, ali je duljina trajanja bolesti u skupini koja je uzimala multivitaminski dodatak prehrani u prosjeku iznosila manje od tri dana, u usporedbi s više od šest dana u placebo skupini.

Znanstvenici objašnjavaju kako se starenjem povećava rizik od nedostatka vitamina i minerala, što uzrokuje slabljenje funkcije imunosnog sustava. Istraživanja provedena širom Sjedinjenih Država, Kanade i Europe pokazuju kako više od jedne trećine osoba starije dobi pati od nedostatka barem jednog mikroelementa, a često i više njih. Slabljenje funkcije imunosnog sustava najčešće je karakterizirano povećanim stupnjem upalnih procesa te smanjenjem urođene imunosti i funkcije T-stanica, naveli su autori studije. Zaključuju kako starije osobe često imaju koristi od multivitaminskih i mineralnih dodataka prehrani koji su i vrlo lako dostupni, jeftini te se općenito smatraju sigurnima.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari