Vitaminoteka

Datum objave: 24. 10. 2016.

Dokozaheksaenska masna kiselina (DHA) je važna komponenta mozga, stoga postoji biološki opravdana vjera u njezine potencijalne dobrobiti.

Rezultati istraživanja POSGRAD (Prenatal Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Child Growth and Development) upućuju na povezanost prenatalnog uzimanja dodataka prehrani u dozi od 400 mg DHA dnevno i poboljšane pažnje u djece dobi 5 godina.

Istraživanje je uključivalo 1 094 Meksikanki koje su slučajnim odabirom raspoređene u dvije skupine: jedna je skupina primala DHA, a druga placebo, u razdoblju od 18.-22. tjedna trudnoće do rođenja djece. Znanstvenici su procijenili podatke gotovo 800 djece dobi od 5 godina.

Rezultati su pokazali kako, premda nije bilo značajne razlike u osnovnim kognitivnim funkcijama i ponašanju između skupina, značajno poboljšanje je primijećeno u djece čije su majke za vrijeme trudnoće uzimale DHA. Autori ističu kako dokazi o utjecaju poboljšanja prehrane majke na kognitivne sposobnosti djeteta tijekom prvih 1000 dana života ne dolaze do izražaja prije nego djeca krenu u školu i osjete izazove okoline. Dugoročan značaj ovih saznanja i utjecaj intervencije POSGRAD na kognitivne i biohevioralne funkcije tijekom školovanja tek treba utvrditi.

Nedostatak ovog istraživanja je u tome što znanstvenici nisu mjerili status omega-3 masnih kiselina i kod majki i kod potomaka. Istraživanje bi dobilo na značaju kada bi se znalo jesu li sva djeca majki koje su uzimale dodatke prehrani imala viši status DHA te jesu li veće dobrobiti postignute kod djece s višim statusom DHA. Zaključeno je kako bi sva buduća istraživanja koja uključuju intervenciju s omega-3 masnim kiselinama trebala uključivati i mjerenja statusa omega-3 masnih kiselina.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari