Ela Lučić

Datum objave: 29. 08. 2022.

Uzimanje alge spiruline u obliku dodatka prehrani tijekom 8 tjedana, u kombinaciji s kružnim treningom otpora, moglo bi rezultirati smanjenjem tjelesne mase među pretilim muškarcima.

Spirulina je vrsta mikroalge koja sadrži minerale, vitamin B12, beta-karoten, fenolne kiseline, gama-linolensku kiselinu i vitamin E. Utvrđeno je kako uzimanje spiruline može pomoći kod bolesti masne jetre i kardiovaskularnih bolesti te utjecati na smanjenje razine lipida u serumu kod osoba s dijabetesom i pretilih osoba.

Znanstvenici su u nedavno provedenoj studiji analizirali razine biokemijskih spojeva adipolina, apelina, grelina i glukoze u krvnoj plazmi kod 60 muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću tijekom osam tjedana. Ispitanici su uzimali spirulinu u obliku tableta u dozi od 500 mg ili placebo dva puta dnevno. Vezano uz kružni trening s otporom, dobili su upute da vježbaju u tri serije od 80 do 90 minuta tjedno. To je uključivalo ekstenzije koljena, potisak s klupe, mrtvo dizanje i savijanje tetiva koljena i ruku.

Znanstvenici su pronašli značajne razlike u razinama adipolina i grelina, kao i tjelesnoj masi između skupina. Međutim, nisu uočili razliku u razini apelina. Usprkos tome, rezultati ove studije pokazuju kako je tjelesna masa ispitanika u skupini koja je vježbala bila značajno smanjena.

Uzimanje spiruline kao dodatka prehrani, zajedno s kružnim treningom, moglo bi pomoći u uspostavljanju ravnoteže između antioksidansa i slobodnih radikala kod oksidacijskog stresa izazvanog pretilošću. Spirulina također utječe na metabolizam lipida te pruža značajniji učinak na tjelesnu masu u kombinaciji s kružnim treningom otpora, u usporedbi s učinkom samog treninga. Na temelju rezultata provedene studije, stručnjaci su zaključili kako uzimanje spiruline u obliku dodatka prehrani pozitivno djeluje na sastav tijela i čimbenike tjelesne spremnosti u osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću. Međutim, napominju kako je potrebno provesti daljnja istraživanja da bi se mogli potvrditi dobiveni rezultati.

Izvor: Mediators of Inflammation

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mršavljenje, spirulina, trening,

Komentari