Petra Vlak

Datum objave: 11. 05. 2018.

Novo  istraživanje objavljeno u časopisu European Food Research and Technology donosi rad znanstvenika  koji u uspjeli uzgojiti novu vrstu krumpira naziva Hongmei prikladnu za konzumaciju bez termičke obrade.

Različite vrste povrća mogu se konzumirati sirove, međutim krumpir nije jedna od njih. S obzirom na visoki udio škroba, te povećani udio toksičnih glikoalkaloida, krumpir je potrebno termički obraditi prije konzumacije.

Nekoliko je razloga zbog čega je Hongmei prikladan sirov za konzumaciju. Prvi od njih je što ova vrsta krumpira ima blagi voćni okus koji podsjeća na svježe krastavce, te veću sočnost od uobičajenih vrsta krumpira. Također, veličina čestica škroba je puno manja u odnosu na komercijalne vrste krumpira. Isto tako, Hongmei ima povećani udio fruktoze, proteina, te vitamina C, a smanjeni udio škroba u odnosu na običan krumpir. Sadržaj glikoalkaloida u plodu Hongmei-a je 5.52 mg/kg, što ukazuje da je siguran za konzumaciju bez termičke obrade.

Hongmei je novi varijetet krumpira, kojeg odlikuje karakteristična ljubičasta boja mesa i kore te manje zemljasti okus i miris. Za karakterističnu boju Hongmei-a zaslužni su brojni antioksidansi, kao što su antocijani i fenolni spojevi kojima ovaj varijetet obiluje.

Što se tiče nutritivne vrijednosti, Hongmei je bogat fenolnim spojevima i vitaminom C. Budući da su oba navedena spoja termolabilna, odnosno osjetljiva na promjene temperature konzumacija ove vrste krumpira bez termičke obrade pruža dodatne pogodnosti.

Izvor: Xu D., Liu H., Jin C.-Y., Cao C.-M., Li W.-G.,  Zeng F.-K.,  Zhao Y.-C.,  Liu G. (2018) A new potato variety grown in China suitable for raw eating. European Food Research and Technology. 244. 851–860.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, krumpir,

Komentari