Datum objave: 24. 06. 2009.

Osteoartritis uzrokuje propadanje zglobne hrskavice, što dovodi do pojave boli, upala i smanjene pokretljivosti zglobova.

Veterinari tvrde kako 20% pasa srednjih godina i 90% starijih pasa ima osteoartritis na jednom ili više zglobova te da je taj postotak čak i veći u ljudskoj populaciji.

Osteoartritis se uglavnom otkriva u kasnoj i ireverzibilnoj (nepovratnoj) fazi kada liječenje može samo ublažiti bol i usporiti napredak bolesti. Kako je osteoartritis raširen problem kod pasa, konja i među ljudima, liječnici i veterinari trebaju točan alat za dijagnosticiranje rane faze bolesti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Missouri istraživali su potencijalne biomarkere koji bi mogli dati ranu dijagnozu osteoartritisa. Biomarkeri mogu dijagnosticirati bolest prije pojave prvih simptoma, što omogućuje da se primijene preventivne mjere: promjene u prehrani i aktivnosti te smanjenje suvišnih kilograma.

Potencijalni biomarkeri nađeni su u sinovijalnoj tekućini koja oblaže zglobove. Uzimajući uzorke sinovijalne tekućine kod pasa , pronađena je izmijenjena sinovijalna tekućina, sadržajem i količinom.

Izvor: American Journal of Veterinary Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: osteoartritis,

Komentari