Datum objave: 23. 01. 2012.

Rezultati nove studije otkrivaju da jedenje grožđa može usporiti ili spriječiti pojavu makularne degeneracije povezane s dobi (AMD), stanja koje zahvaća milijune starijih osoba diljem svijeta. Za takav protektivni učinak smatraju se odgovornim antioksidativna svojstva grožđa.

Makularna degeneracija povezana s dobi je progresivno stanje koje dovodi do oštećenja centra mrežnice koje se zove makula, a glavni je uzrok sljepoće među starijim osobama. Istraživanje je provedeno na miševima, a rezultati su pokazali da prehrana je koja je sadržavala grožđe zaštitila mrežnicu (retinu) od oštećenja i spriječila sljepoću.

Oštećenje i gubitak vida povezan sa starijom dobi zapravo je rezultat kumulativnog, oksidativnog oštećenja tijekom godina.
Stoga prehrana kontinuirano obogaćena prirodnim antioksidansima poput grožđa, konzumirana tijekom godina, pokazuje učinkovitost na održanje zdravlja i funkcije mrežnice u starijoj dobi.

Izvor: Free Radical Biology and Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi,

Komentari