Uvođenje žitarica u prehranu dojenčadi i rizik od dijabetesa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prerano uvođenje žitarica u prehranu dojenčadi, jednako kao i prekasno uvođenje, može dodatno povećati šanse za razvoj dijabetesa kod djece koja su već izložena riziku od razvoja bolesti.
Objavljeni su rezultati dviju studija koje su proučavale novorođenčad koja je već, usljed genetičkih predispozicija, bila izložena povećanom riziku od razvoja juvenilnog dijabetesa. U studijama je uspoređivana veza između vremena uvođenja žitarica sa razvojem antitijela koji ponekad prethode razvoju juvenilnog dijabetesa.
Liječnici preporučaju da sa uvođenjem namirnica na bazi žitarica treba započeti između 4. i 6. mjeseca života djeteta.
Istraživači sa sveučilišta u Coloradu pronašli su da uvođenje žitarica u prehranu dojenčadi prije preporučenog vremana učetvorostručuje rizik za razvoj dijaabetesa, a uvođenje nakon preporučenog vremena upeterostručuje spomenuti rizik. Ova studija obuhvatila je 1183 djece koja su praćena do svoje četvrte godine.
Druga studija, provedena na sveučilištu u Munchen-u, uključila je 1610 djece koja su praćena šest godina. Ova studija pokazala je rezultate slične prethodnoj kada se radilo o uvođenju hrane prije 4 mjeseca života dojenčeta, no prema rezultatima njemačkih istraživača, rizik za razvoj dijabetesa povećavale su samo namirnice koje sadrže gluten.
Izvor: JAMA. 2003;290:1713-1720.

Pošalji prijatelju na email

Komentari