U novom istraživanju znanstvenici su prvi put uspjeli utvrditi referentne vrijednosti za omega-3 masne kiseline u trudnica iz velikog uzorka populacije.
Eikozapentaenska (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenska kiselina (DHA, engl. Docosahexaenoic acid), zajedno s drugim masnim kiselinama, neizravni su biomarkeri određenih namirnica jer su one primarni prehrambeni izvor odgovarajućih masnih kiselina.
Identificiranje razine masnih kiselina u eritrocitima smatra se dobrim pokazateljem posljednjih 30-60 dana njihova unosa. Referentni intervali pružaju uvid u određene biomarkere u populacijskim kohortnim studijama, nude razumijevanje početnog statusa te pružaju osnovu za usporedbu tijekom vremena.
Većina laboratorija i znanstvenih referentnih tablica nude informacije izvedene na temelju podataka zdravih žena, ali nedostaju referentni intervali za trudnice. Tijekom trudnoće dolazi do promjena u razini mnogih bioloških markera, stoga su pouzdane referentne vrijednosti za trudnice od velike važnosti. Bez odgovarajućih referentnih intervala postoji povećani rizik od nenormalnih promjena zbog patoloških stanja, kao i pogrešnog tumačenja normalnih promjena kao patoloških događaja.
U nacionalnoj studiji s više od 1000 obitelji koju je vodilo Sveučilište u Oslu sudjelovale su 203 trudnice. Prikupljeni su uzorci krvi te su ispitanice ispunile elektronički upitnik o učestalosti konzumacije namirnica namijenjen utvrđivanju njihovih prehrambenih navika. Za određivanje razine masnih kiselina u eritrocitima korištena je metoda plinske kromatografije.
Norveški znanstvenici uspjeli su identificirati referentne intervale i granične vrijednosti za masne kiseline u crvenim krvnim stanicama kod 203 trudnice, a u skladu su s vrijednostima drugih zemalja. Osim toga, pronađena je izravna povezanost između razine omega-3 višestruko nezasićenih dugolančanih masnih kiselina u eritrocitima majke te konzumacije morskih plodova i uzimanja omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani.
Ukupno 29,1% ispitanica izvijestilo je kako konzumira morske plodove za večernji obrok prema preporukama, a 76,9% njih također je prijavilo kako uzima omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani. To pokazuje kako postoji populacijska skupina koja je svjesna važnosti ovih masnih kiselina, ali velik dio njih odlučuje uzimati dodatak prehrani umjesto konzumacije ribe, ističu stručnjaci.
S obzirom na važnost konzumacije morskih plodova i uzimanja dodataka prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline tijekom trudnoće, autori studije ističu potrebu za provedbom daljnjih studija u kojima će se istražiti utjecaj na različite indekse povezane sa statusom omega-3 masnih kiselina. Dodaju kako predloženi referentni intervali ovih masnih kiselina u eritrocitima mogu biti koristan alat za proučavanje povezanosti između njihove razine i zdravstvenih ishoda.
Izvor: Nutrients