Studija rađena na 145 obitelji crnaca i američkih hispanaca ispitivala je povezanost između veličine porcija koju konzumiraju roditelji i porcija u djece. Opservacijska studija provedena je u domu ispitanika gdje su oni kuhali i raspodijelili uobičajenu količinu hrane za večeru sebi i djeci. Ispitivači su ocijenili veličinu porcija u gramima te unos kalorija.
Uočeno je kako djeca roditelja koji su skloniji serviranju većih porcija također unose povećane količine hrane za razliku od roditelja koji su navikli servirati manje porcije hrane. Međutim, nije uočena povezanost između višeg unosa hrane i povećane tjelesne mase. Autori objašnjavaju kako je to moguće s obzirom da nije promatrana učestalost tjelesne aktivnost ispitanika. Povećanom i redovitom tjelesnom aktivnošću dolazi do potrošnje suvišnih kalorija zbog čega djeca ne pate od prekomjerne tjelesne mase.
Zaključno, rezultati ove studije ukazuju na utjecaj različitih čimbenika na prehrambene navike pa tako i veličine porcije koju roditelji serviraju sebi i djeci. Boljom edukacijom roditelja o procjeni veličine obroka može se smanjiti rizik od prekomjernog unosa hrane te utjecati na rast i razvoj djeteta.
Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition