Ela Lučić

Datum objave: 17. 11. 2020.

Rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazali su kako je uzimanje proteina sirutke kod trkača omogućilo veću prilagodbu mitohondrija kao odgovor na vježbanje, u usporedbi s napitkom koji sadrži isključivo ugljikohidrate

Znanstvenici ističu kako postoji mnogo dokaza o učincima uzimanja proteina na sintezu mišićnih proteina kao odgovor na vježbanje. Međutim, manje je poznato kako dodatan vremenski određen unos proteina utječe na prilagodbu mitohondrija sportaša, organela koji proizvode energiju u svim stanicama tijela. Kod utreniranih sportaša brže se proizvede veća količina energije u mitohondrijima mišićnih stanica nego kod osoba koje nisu tjelesno aktivne. Navedena poboljšana funkcija jedna je od prilagodbi organizma kao odgovor na vježbanje.

U ovom istraživanju znanstvenici su nastojali ispitati može li dodatan unos proteina, dodanih u ugljikohidratni napitak, bolje podržati proces prilagodbe mitohondrija nego uzimanje sportskog napitka koji sadrži isključivo ugljikohidrate. Kako bi ispitali ovu pretpostavku, u studiju su uključili 24 utrenirana trkača koji su odradili 6 tjedana treninga i konzumirali jedan od napitaka. Eksperimentalna skupina konzumirala je proteinski napitak prije treninga u dozi od 0,3 grama proteina po kilogramu tjelesne mase. Nakon treninga konzumirali su proteinski, odnosno ugljikohidratni napitak koji je sadržavao 0,3 g proteina i 1 g ugljikohidrata po kilogramu tjelesne mase. Kontrolna skupina konzumirala je napitak s jednakom energetskom vrijednošću koji sadrži samo ugljikohidrate.

Znanstvenici su izmjerili vrijednosti nekoliko biomarkera funkcije mitohondrija, uključujući razinu citokroma C, hemoproteina uključenog u proces staničnog disanja.

Rezultati su pokazali kako su razine ovog proteina bile značajno povećane u skupini koja je uzimala napitak s proteinima i ugljikohidratima, u odnosu na skupinu koja je uzimala isključivo ugljikohidratni napitak.

Nekoliko drugih proteinskih biomarkera pokazalo je sličan trend, iako razlike u koncentracijama nisu bile statistički značajne.

Kao što je slučaj s mnogim studijama koje su strogo usmjerene na određenu sastavnicu sportske prehrane, ostaje istražiti na koji će način primijećeni učinak utjecati na sportsku izvedbu. Iako vrijednosti biomarkera citokroma C ukazuju na to da dodatni proteini mogu poboljšati prilagodbe mitohondrija kao odgovor na trening, nije uočeno poboljšanje u vrijednostima VO2max (maksimalne brzine potrošnje kisika) kod skupine koja je uzimala ugljikohidratni napitak s dodanim proteinima u odnosu na kontrolnu skupinu.

Izvor: International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari