Ela Lučić

Datum objave: 01. 11. 2022.

Obrasci aktivnosti i ciklusi spavanja mogu utjecati na rizik od bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Experimental Physiology.

Naime, istraživači su otkrili da oni koji ostaju dulje budni imaju smanjenu sposobnost korištenja masti za stvaranje energije, što znači da se masti mogu nakupljati u tijelu i povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su razvrstali ispitanike u dvije skupine: osobe koje ranije odlaze na počinak i one koje kasnije odlaze na počinak, na temelju njihove prirodne sklonosti prema aktivnosti i spavanju u različito vrijeme (kronotip). Koristili su napredne tehnike za procjenu tjelesne mase i sastava tijela, kao i osjetljivost na inzulin i uzorke daha za mjerenje metabolizma masti i ugljikohidrata. Ispitanici su praćeni tjedan dana kako bi se procijenili njihovi obrasci aktivnosti tijekom dana. Također, bili su podvrgnuti prehrani s ograničenim unosom energije te su postili preko noći kako bi se smanjio utjecaj prehrane na rezultate. Kako bi se ispitao preferirani izvor energije, testirani su tijekom odmora prije završetka dvaju 15-minutnih ciklusa vježbanja: jednog umjerenog i jednog visokog intenziteta na traci za trčanje. Razina aerobne kondicije ispitana je pomoću izazova na nagibu, gdje se nagib podizao za 2,5% svake dvije minute, sve dok ispitanik nije došao do točke iscrpljenosti.

Istraživači su otkrili kako osobe koje ranije odlaze na počinak koriste više masti za sintezu energije i tijekom odmora i tijekom vježbanja, u usporedbi s osobama koje dulje ostaju budne.

Osobe koje su „ranoranioci“ također su bile osjetljivije na inzulin. S druge strane, kod pojedinaca koji kasnije odlaze na počinak uočena je otpornost na inzulin, što znači da je njihovom organizmu potrebna veća količina inzulina za smanjenje razine glukoze u krvi, te su preferirani izvor energije bili ugljikohidrati. Oslabljena sposobnost odgovora organizma na izlučivanje inzulina može biti štetna jer ukazuje na povećani rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Uzrok ove promjene u metabolizmu između osoba koje ranije odlaze na počinak i onih koji ostaju dulje budni još je nepoznat i potrebno ga je dodatno istražiti.

Razlike u metabolizmu masti između ispitivanih skupina pokazuju kako bi cirkadijalni ritam našeg tijela mogao utjecati na to kako ono koristi inzulin. Budući da se čini kako sklonost spavanju u određeno vrijeme utječe na naš metabolizam i rad hormona, stručnjaci predlažu kako bi se kronotip svakog pojedinca mogao koristiti kao čimbenik za predviđanje rizika od bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari