Ela Lučić

Datum objave: 10. 02. 2020.

Novo istraživanje pokazuje da je konzumiranje mlijeka s niskim udjelom masti značajno povezano sa sporijim starenjem kod odraslih. 

Rezultati istraživanja provedenog na 5 834 odrasle osobe u SAD-u pokazuju da je kod onih koji konzumiraju mlijeko s niskim udjelom masti (1%) usporen proces biološkog starenja, za razliku od osoba koje konzumiraju mlijeko s visokim udjelom masti (2% i više). 

Znanstvenici su istražili odnos između duljine telomera te učestalosti unosa obje vrste mlijeka (konzumacija svaki dan, nekoliko puta tjedno ili rjeđe) i konzumirane količine mliječne masti (punomasno, 2% m.m., 1% m.m. i nemasno mlijeko).

Telomere su nukleotidni završetci ljudskih kromosoma. Djeluju poput biološkog sata i izuzetno su povezane s dobi; svaki put kad se stanica udvostruči, gubi se mala količina završetka telomere. Stoga, što osoba više stari, telomere se više skraćuju.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Oxidative Medicine and Cellular Longevity pokazali su kako je veći unos punomasnog mlijeka povezan s kraćim telomerama.

Također, otkrilo se da su za svaki porast konzumirane mliječne masti od 1%  telomere bile 69 parova baza kraće kod odraslih ispitanika, što dovodi do više od 4 godine dodatnog biološkog starenja. Ispitanici koji su konzumirali punomasno mlijeko imali su telomere koje su bile čak 145 parova baza kraće od onih koji su konzumirali nemasno mlijeko.

Skoro polovica ispitanika u studiji konzumirala je mlijeko svaki dan, a druga četvrtina konzumirala je mlijeko barem jednom tjedno. Nešto manje od trećine odraslih izvijestilo je kako konzumira punomasno mlijeko, a 30% njih mlijeko s 2% mliječne masti. U međuvremenu, 10% je konzumiralo mlijeko s 1% mliječne masti, a 17% nemasno mlijeko. Oko 13% nije konzumiralo kravlje mlijeko.

Pomalo iznenađujuće otkriće je da su osobe koje nisu konzumirale mlijeko imale kraće telomere od onih koje su konzumirale mlijeko s niskim udjelom masti. Znanstvenici poručuju kako rezultati podupiru trenutne prehrambene smjernice koje potiču odrasle osobe da konzumiraju mlijeko s niskim udjelom masti, a ne punomasno mlijeko, kao dio pravilne prehrane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko, starenje, telomere,

Komentari