Maja Biličić

Datum objave: 27. 06. 2018.

Pretjeren unos kalorija povećava rizik od pretilosti i drugih kardiometaboličkih problema, ali otkriveno je da najveći utjecaj na razvoj kroničnih bolesti imaju zaslađena pića.

Znanstvenici su se bavili pitanjem utječe li svaki oblik kalorija jednako na razvoj pretilosti i kardiometaboličkih bolesti te su utvrdili da taj rizik mnogo više povećavaju zaslađena pića no što to čini jednaka kalorijska vrijednost škroba.

Također je otkriveno da umjetno sladilo aspartam ne potiče dobivanje na tjelesnoj masi, bez obzira na to što je mnogo slađi od šećera.

Nadalje, manji je rizik od pojave bolesti ako se konzumiraju polinezasićene masne kiseline, koje se mogu pronaći u biljnim uljima, sjemenkama i orašastim plodovima, nego jednaka kalorijska vrijednost zasićenih masnih kiselina.

Kontradiktorno tome, mliječni proizvodi poput jogurta i sira koji mogu biti puni zasićenih masnih kiselina ipak mogu pomoći pri smanjenju istog rizika.

Istraživanja prehrambenih navika i hrane predstavljaju velik izazov pa je znanstvenicima potrebno više detaljnijih podataka kako bi dobili precizne rezultate, no svejedno potiču okretanje pravilnoj prehrani bez rafiniranih žitarica, a bogatoj voćem i povrćem te zdravim mastima kako bi se umanjio unos loših kalorija koje bi mogle izazvati zdravstvene probleme.

Izvor: Obesity Reviews

Pošalji prijatelju na email

Komentari