Konzumacija obroka bogatog ugljikohidratima može aktivirati smeđe masno tkivo i doprinijeti većoj energetskoj potrošnji, zaključak je nedavnog istraživanja objavljenog u časopisu Cell Metabolism.
Naime, masno tkivo u tijelu može biti prisutno u obliku bijelog masnog tkiva, koje skladišti masti kao izvor energije, ili pak u obliku smeđeg masnog tkiva, koje koristi masti kao izvor energije za potrebe održavanja temperature tijela. Udio smeđeg masnog tkiva smanjen je kod starijih i pretilih osoba.
Brojna su istraživanja nastojala na različite načine aktivirati smeđe masno tkivo, pri čemu se izlaganje tijela hladnijim temperaturama, unutar hladnih komora, pokazalo najučinkovitijom metodom. Aktualni rad donosi novi način aktivacije smeđeg masnog tkiva putem konzumacije obroka definiranog sastava.
U istraživanju je sudjelovalo 25 ispitanika kojima su mjereni markeri termogeneze smeđeg masnog tkiva prije i nakon dva procesa: izlaganja niskim temperaturama u hladnoj komori ili konzumaciji obroka sastavljenog od 58% ugljikohidrata, 25% masti i 17% proteina.
Budući da su vrijednosti markera termogeneze smeđeg masnog tkiva kod oba procesa bile gotovo identične, obrok definiranog sastava mogao bi postati jedan od načina borbe s viškom kilograma.