Datum objave: 22. 04. 2014.

Pretili ljudi su često stigmatizirani mišlju drugih kako su lijene i nemarljive osobe. Međutim, američka studija provedena na miševima pokazala je kako je način prehrane odgovoran za naše ponašanje, radinost i aktivnost.

Ispitivanje je provedeno na 32 miša, tijekom 6 mjeseci, pri čemu su podijeljeni u dvije skupine koje su bile podvrgnute različitim dijetama. Prva je unosila hranu koja je bogata procesiranom hranom te nutritivno niske kvalitete-pandan junk food-u, a druga je unosila dijetu bogatu ne rafiniranom hranom poput kukuruza i smjese riba. Važan dio istraživanja bio je segment kojim se ispitivala agilnost miševa izvođenjem različitih zadataka.

Miševi koji su bili na junk food dijeti su postali pretili te je uočeno kako im je bilo potrebno dvostruko više vremena da obave zadatak pri čemu je izvedba bila lošija u odnosu na drugu skupinu miševa. Stručnjaci pojašnjavaju kako je pretilost uzrok umora zbog kojeg dolazi do smanjenih kognitivnih i mehaničkih sposobnosti negirajući kako su pretile osobe lijene ili izbjegavaju bilo kakvu aktivnost. Također, ističu kako je prehrana bogata rafiniranom hranom za posljedicu imala povećani rast tumora u miševa u odnosu na nutritivno kvalitetniju prehranu. Najvažnije, znanstvenici tvrde kako su svi rezultati dobiveni ovo studijom primjenjivi i na ljudskom modelu.

Kvaliteta prehrane izrazito je važna za zdravlje te unosom raznolikih vrijednih nutrijenata možemo održati normalnu tjelesnu masu, olakšano provoditi svakodnevne zadatke te osigurati homeostazu organizma ključnu za dobri zdravstveni status.

Izvor: Physiology and Behavior

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari