Ela Lučić

Datum objave: 25. 05. 2020.

Analizom prehrane gotovo 3500 australskih žena znanstvenici su otkrili kako je učestala konzumacija mrkve, cvjetače, brokule, bundeve, kupusa, mahuna i krumpira prije začeća pomogla ženama u izbjegavanju prijevremenog poroda. 

Korištena je australska longitudinalna studija o zdravlju žena kako bi se analizirala učestalost prijevremenog poroda i niske porođajne mase s obzirom na prehranu prije trudnoće. Utvrđena su četiri načina prehrane majki: prehrana s visokim udjelom masti i čestom konzumacijom mesa, prehrana kojom se kontrolira razina kolesterola i triglicerida u krvi, prehrana koja se temelji na konzumaciji prerađene hrane i šećera te prehrana koja se temelji na konzumaciji povrća koje se tradicionalno konzumira u Australiji. 

Učestalost prijevremenog poroda i niske porođajne mase procijenjena je na osnovi izvještaja prikupljenih od majki u australskoj longitudinalnoj studiji.

Znanstvenici su uočili kako je pridržavanje prehrane koja se temelji na konzumaciji povrća koje se tradicionalno konzumira u Australiji prije trudnoće povezano s manjim rizikom od prijevremenog poroda nakon prilagođavanja životnih čimbenika i uzimanja u obzir mogućih komplikacija u trudnoći.

Međutim, nisu primijetili značajnu povezanost između načina prehrane prije trudnoće i niske porođajne mase. Rezultati su pokazali kako promjene u prehrambenim navikama mogu biti od pomoći kada žene planiraju trudnoću

Povrće je bogato antioksidansima i protuupalnim hranjivim tvarima koji imaju značajnu ulogu u smanjenju rizika od nepovoljnih ishoda pri rođenju. Prehrambeni unos određenih nutrijenata u vrijeme prije trudnoće, poput kalcija i željeza, presudan je za razvoj tkiva posteljice i ploda u žena. Pridržavanje pravilne prehrane nakon začeća djeteta može biti kasno jer je plod do kraja prvog tromjesečja već u potpunosti formiran, ističu autori studije.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari