Maja Biličić

Datum objave: 25. 12. 2017.

Nedavnim istraživanjem otkriveno je da određeni gen kod pojedinaca može povećati rizik od visoke razine triglicerida u krvi, no ona se prilagođenom prehranom može i smanjiti.

Znanstvenici su u svom istraživanju proučavali protein jetre, fetuin-A (FetA), marker za upale povezan s pretilosti i popratnim bolestima. S obzirom da je FetA ključan za osjetljivost inzulina, znanstvenici su svoje istraživanje usmjerili isključivo na njegovu funkciju. Proučavali su utječu li promjene na nukleotidima u genu koji kodira protein na rizik od pretilosti i povezane bolesti.

U svoje su istraživanje uključili 641 mladu osobu kojoj su analizirali biomarkere i genotipove. Izmjerili su im indeks tjelesne mase (BMI) i razine glukoze natašte te su prikupili podatke o njihovim prehrambenim navikama. Pratili su povezanost mutacija na genu (AHSG) koji kodira protein FetA s prehrambenim navikama, tjelesnom masom i biološkim markerima. Otkrili su da je polimorfizam nukleotida spomenutog gena povezan s povećanom razinom triglicerida. Međutim, ova je korelacija bila ovisna o indeksu tjelesne mase i prehrani – razina triglicerida u krvi je bila veća kod pretilih osoba, a niža kod osoba s nižim indeksom tjelesne mase, bez obzira na genotip.

Uočeno je i da visok unos ugljikohidrata također utječe na povećanje razine triglicerida pa znanstvenici zaključuju da bi osobe s rizičnim genotipom mogle biti osjetljive na prehranu bogatu ugljikohidratima. Unos glukoze nije utjecao na povećanje razine triglicerida.

Znanstvenici napominju da je dobra vijest ta što se pravilnom prehranom i održavanjem normalne tjelesne mase može spriječiti pojava metaboličke bolesti i dijabetesa tipa 2 bez obzira na genetske predispozicije.

Izvor: Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics

Pošalji prijatelju na email

Komentari