Lora Štrbac

Datum objave: 28. 12. 2023.

Nova istraživanja naglašavaju važnu ulogu ravnoteže između omega-3 i omega-6 masnih kiselina za očuvanje mentalnog zdravlja, osobito kod osoba koje se bore s depresivnim poremećajem. Depresija često rezultira poremećajima pamćenja i obrade informacija, što je znanstvenike potaklo na istraživanje utjecaja omega-3 i omega-6 masnih kiselina na ove kognitivne zadatke.

Omega-3 masne kiseline, poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA), poznate su po svom pozitivnom utjecaju na zdravlje mozga. Njihovo djelovanje obuhvaća održavanje propusnosti membrane, regulaciju upale te podršku neurogenezi i preživljavanju neurona. S druge strane, omega-6 masne kiseline proizvode molekule koje potiču upalu. Stoga, istraživači ističu da ravnoteža između ovih masnih kiselina ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcije mozga.

Cilj nove studije bio je istražiti povezanost razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina s pažnjom i izvršnim funkcijama kod osoba koje pate od depresije.

Istraživači su proučavali dvije skupine: one s depresijom i zdrave dobrovoljce. Kroz četiri testa, analizirali su utjecaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina na različite dijelove mozga. Prvi testovi fokusirali su se na pažnju i sposobnost rješavanja zadataka, dok su kasnije ispitivali kako se sudionici nose s izazovima koji zahtijevaju planiranje i organizaciju.

Autori su pažljivo promatrali kako su se sudionici nosili s ovim zadacima i usporedili rezultate s razinama određenih masnih kiselina u krvi.

Rezultati su pokazali da osobe koje pate od depresije bolje izvode testove pažnje kada imaju više omega-3 masnih kiselina u krvi, dok su se manje uspješno nosili s izazovima planiranja ako su imali veću razinu omega-6 masnih kiselina. Osim toga, pokazali su da više razine omega-3 masnih kiselina poboljšavaju kontinuiranu pozornost kod osoba s depresijom.

Ovi rezultati pokazuju da različite razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina u krvi mogu imati značajnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja. Unatoč tome, istraživači ističu potrebu za dodatnim opsežnim istraživanjima kako bi se potpuno razumjeli ovi odnosi koji mogu pridonijeti razvoju inovativnih pristupa liječenju mentalnih poremećaja.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega 3, Omega-3 m.k., omega-6,

Komentari