Žene loše kvalitete sna konzumiraju veće količine dodanih šećera povezanih s pretilošću i dijabetesom, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the American Heart Association.
Istraživači su analizirali povezanost između parametara kvalitete sna i prehrambenih obrazaca žena koje su bile dio jednogodišnjeg studijskog programa u kojem su proučavani obrasci spavanja i kardiovaskularni rizik kod žena. Prethodna istraživanja pokazala su da je količina sna manja od idealne neovisan i snažan čimbenik rizika za pretilost u svakoj dobi. Studija ističe važnost pravilne prehrane, pogotovo jer su stope pretilosti konstantno visoke, a očekuje se isključivo njen porast.
U istraživanju je sudjelovalo gotovo 500 žena različite etničke pripadnosti, u dobi od 20 do 76 godina. Same su prijavile svoje navike spavanja i prehrane pomoću upitnika. Pitane su koliko su često konzumirale pojedine namirnice tijekom prethodne godine, kao i njihove veličine porcija.
Više od jedne trećine ispitivanih žena prijavilo je lošu kvalitetu sna ili nesanicu. Gotovo 30% njih spavalo je manje od 7 sati noću, a gotovo 25% spavalo je manje od 7 sati noću, ali se i borilo s nesanicom. Prosječno trajanje sna među ispitivanim ženama iznosilo je manje od 7 sati.
Pokazalo se da su žene koje nisu dobro spavale ili nisu dovoljno spavale u prosjeku unijele dodatnih 500 do 800 kilokalorija. Premašile su preporuke za unos ukupnih i zasićenih masti, kao i dodanog šećera te kofeina, ali nisu ispunile preporuke koje se tiču unosa cjelovitih žitarica i vlakana. Kod onih s većom latencijom početka spavanja zabilježen je veći kalorijski unos. Također, ispitanice s težim simptomima nesanice konzumirale su većekoličine hrane i manje nezasićenih masti od onih s blažom nesanicom.
Dobiveni rezultati se nadovezuju na dobro uspostavljenu vezu između trajanja sna i prehrane, pokazujući da je kvaliteta sna također povezana s ukupnim kalorijskim unosom te količinom i vrstom konzumirane hrane. Nadalje, ovo je jedno od najranijih promatranja povezanosti ukupne kvalitete sna, latencije početka spavanja i nesanice s kvalitetom prehrane kod žena u širokom rasponu dobi i etničkih skupina, čime se proširuju rezultati prethodno dokazanih odnosa sna i prehrane u populaciji koja se razlikuje u karakteristikama poput dobi i spola.
Pokazujući da se loša kvaliteta sna može povezati s prejedanjem i lošom kvalitetom prehrane kod žena, ovo istraživanje pruža uvid u potencijalni mehanizam koji je temelj za utvrđivanje odnosa između kvalitete sna i kardiometaboličkog zdravlja kod populacije s povećanim rizikom od poremećaja spavanja i onih sklonih kardiovaskularnim bolestima. Istraživači također ističu da konzumiranje prevelike količine hrane može prouzrokovati nelagodu u probavnom sustavu, što može otežati početak sna ili spavanje.
Prehrana s visokim udjelom šećera i zasićenih masti povezana je s raznim zdravstvenim stanjima i bolestima, uključujući dijabetes tipa 2, srčane bolesti i pretilost. Provedena studija naglašava važnost dobrog i kvalitetnog sna u upravljanju tjelesnom masom, kao i potencijalno sprječavanje srčanih bolesti kod žena. Znanstvenici smatraju kako se žene s nekvalitetnim snom često prejedaju tijekom sljedećih obroka te donose više nezdravih izbora u prehrani. Smatra se kako nedostatak kvalitetnog sna može dovesti do prejedanja jer stimulira osjećaj gladi, odnosno potiskuje hormonalne signale koji signaliziraju sitost, navodi se u studiji.
Zaključno, loša kvaliteta sna bila je povezana s većim unosom hrane i smanjenom kvalitetom prehrane, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Budućim studijama treba se ispitati može li promicanje važnosti kvalitete sna utjecati na poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja žena.