Ela Lučić

Datum objave: 18. 03. 2020.

Žene loše kvalitete sna konzumiraju veće količine dodanih šećera povezanih s pretilošću i dijabetesom, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the American Heart Association.

Istraživači su analizirali povezanost između parametara kvalitete sna i prehrambenih obrazaca žena koje su bile dio jednogodišnjeg studijskog programa u kojem su proučavani obrasci spavanja i kardiovaskularni rizik kod žena. Prethodna istraživanja pokazala su da je količina sna manja od idealne neovisan i snažan čimbenik rizika za pretilost u svakoj dobi. Studija ističe važnost pravilne prehrane, pogotovo jer su stope pretilosti konstantno visoke, a očekuje se isključivo njen porast. 

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 500 žena različite etničke pripadnosti, u dobi od 20 do 76 godina. Same su prijavile svoje navike spavanja i prehrane pomoću upitnika. Pitane su koliko su često konzumirale pojedine namirnice tijekom prethodne godine, kao i njihove veličine porcija. 

Više od jedne trećine ispitivanih žena prijavilo je lošu kvalitetu sna ili nesanicu. Gotovo 30% njih spavalo je manje od 7 sati noću, a gotovo 25% spavalo je manje od 7 sati noću, ali se i borilo s nesanicom. Prosječno trajanje sna među ispitivanim ženama iznosilo je manje od 7 sati. 

Pokazalo se da su žene koje nisu dobro spavale ili nisu dovoljno spavale u prosjeku unijele dodatnih 500 do 800 kilokalorija. Premašile su preporuke za unos ukupnih i zasićenih masti, kao i dodanog šećera te kofeina, ali nisu ispunile preporuke koje se tiču unosa cjelovitih žitarica i vlakana. Kod onih s većom latencijom početka spavanja zabilježen je veći kalorijski unos. Također, ispitanice s težim simptomima nesanice konzumirale su većekoličine hrane i manje nezasićenih masti od onih s blažom nesanicom. 

Dobiveni rezultati se nadovezuju na dobro uspostavljenu vezu između trajanja sna i prehrane, pokazujući da je kvaliteta sna također povezana s ukupnim kalorijskim unosom te količinom i vrstom konzumirane hrane. Nadalje, ovo je jedno od najranijih promatranja povezanosti ukupne kvalitete sna, latencije početka spavanja i nesanice s kvalitetom prehrane kod žena u širokom rasponu dobi i etničkih skupina, čime se proširuju rezultati prethodno dokazanih odnosa sna i prehrane u populaciji koja se razlikuje u karakteristikama poput dobi i spola. 

Pokazujući da se loša kvaliteta sna može povezati s prejedanjem i lošom kvalitetom prehrane kod žena, ovo istraživanje pruža uvid u potencijalni mehanizam koji je temelj za utvrđivanje odnosa između kvalitete sna i kardiometaboličkog zdravlja kod populacije s povećanim rizikom od poremećaja spavanja i onih sklonih kardiovaskularnim bolestima. Istraživači također ističu da konzumiranje prevelike količine hrane može prouzrokovati nelagodu u probavnom sustavu, što može otežati početak sna ili spavanje. 

Prehrana s visokim udjelom šećera i zasićenih masti povezana je s raznim zdravstvenim stanjima i bolestima, uključujući dijabetes tipa 2, srčane bolesti i pretilost. Provedena studija naglašava važnost dobrog i kvalitetnog sna u upravljanju tjelesnom masom, kao i potencijalno sprječavanje srčanih bolesti kod žena. Znanstvenici smatraju kako se žene s nekvalitetnim snom često prejedaju tijekom sljedećih obroka te donose više nezdravih izbora u prehrani. Smatra se kako nedostatak kvalitetnog sna može dovesti do prejedanja jer stimulira osjećaj gladi, odnosno potiskuje hormonalne signale koji signaliziraju sitost, navodi se u studiji. 

Zaključno, loša kvaliteta sna bila je povezana s većim unosom hrane i smanjenom kvalitetom prehrane, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Budućim studijama treba se ispitati može li promicanje važnosti kvalitete sna utjecati na poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja žena. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari