Datum objave: 20. 08. 2014.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Preventive Medicine, konzumacija pečene ribe i ribe sa žara dobra je za mozak, bez obzira na količinu omega-3 masnih kiselina koje sadrži.

U istraživanju su obrađeni podaci 260 ispitanika normalnih kognitivnih sposobnosti prikupljeni u sklopu američkog istraživanja Cardiovascular Health Study koje je trajalo od 1989. do 1999., a ispitivalo je rizične čimbenike za bolesti srca kod osoba starijih od 65 godina. Konkretno, za analizu su poslužili podaci o prehrambenim navikama ispitanika i njihove MR-snimke mozga visoke rezolucije.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su barem jednom tjedno jeli pečenu ribu ili ribu sa žara, ali ne i prženu ribu, imali veći volumen sive tvari u područjima mozga odgovornim za pamćenje (4,3 %) i kognitivne funkcije (14 % veći volumen). Zanimljivo, među tim ispitanicima bilo je više visokoobrazovanih nego među onima koji nisu redovito konzumirali ribu.

Međutim, povezanost između navedenih razlika u strukturi mozga i razine omega-3 masnih kiselina u krvi nije utvrđen.

Autori navode kako rezultati upućuju da životni stil, konkretno učestalost konzumacije ribe pripremljene na „zdraviji“ način, doprinosi strukturnim promjenama mozga i to više nego biološki čimbenici, poput ukupnog unosa omega-3 masnih kiselina. Čini se da je prehrana samo dio veće skupine životnih navika koje utječu na zdravlje mozga i koje je potrebno detaljnije istražiti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riba,

Komentari