Ela Lučić

Datum objave: 14. 08. 2020.

Ketogeni način prehrane osmišljen je na način da dovodi organizam u stanje ketoze, odnosno stanje u kojem su masti preferirani izvor energije.

Otkako je ovaj način prehrane postao popularan, sportski nutricionisti intenzivno proučavaju utjecaj ketogenog načina prehrane na poticanje izdržljivosti sportaša.

Nedavni pregledni rad na ovu temu objavljen je časopisu International Society of Sports Nutrition, a obuhvatio je ukupno 7 studija. Primarni ishod studija bilo je poboljšanje vrijednosti VO2max, stope potrošnje kisika, koja je u korelaciji s maksimalnom izvedbom aerobnih vježbi. Autori istraživanja su također proučavali sekundarne ishode studija, poput poboljšanja prolaznog vremena utrke, koji su u određenoj mjeri subjektivniji i manje predvidljivi.

U dvjema studijama zabilježeno je poboljšanje razine VO2max povezano s ketogenim načinom prehranom. Međutim, poboljšanja su uočena i kod sportaša koji su bili podvrgnuti drugoj prehrani, što je zbunilo znanstvenike.

U ostalih 5 studija nije uočena značajna razlika u razini VO2max između skupina.

Rezultati jedne studije pokazali su smanjenje prolaznog vremena utrke koje je bilo povezano s prehranom bogatom ugljikohidratima ili periodizacijom ugljikohidrata, a ne s ketogenim načinom prehranom. 

Autori preglednog rada ne žele isključiti mogućnost poboljšanja sportske izvedbe pridržavanjem ketogenog načina prehrane. Međutim, zaključili su kako trenutno znanost ne podržava upotrebu ketogenog načina prehrane za poboljšanje sportske izvedbe u sportovima izdržljivosti. U usporedbi s prehranom s visokim udjelom ugljikohidrata, rezultati utjecaja ketogenog načina prehrane na izdržljivost su mješoviti. To može dijelom biti posljedica heterogenosti različitih studija ili varijabilnosti pojedinačnih genetskih čimbenika sportaša, posebno onih koji izravno utječu na metabolizam, zaključili su znanstvenici.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari