Ela Lučić

Datum objave: 13. 07. 2022.

Čini se kako je konzumacija umjerenih količina nezaslađene ili zaslađene kave povezana s manjim rizikom od smrti, tvrde znanstvenici iz Kine.

Rezultati ove studije temelje se na podacima istraživanja u kojemu je sudjelovalo više od 171 000 ispitanika iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ispitane su njihove navike u konzumaciji kave, posebno o konzumaciji kave zaslađene šećerom, umjetnim zaslađivačima i nezaslađene kave, te povezanost sa smrtnošću od svih uzroka.

Autori studije su tijekom sedmogodišnjeg razdoblja praćenja otkrili kako su ispitanici koji su konzumirali bilo koju količinu nezaslađene kave imali 16-21% manju vjerojatnost od smrtnog ishoda, u odnosu na ispitanike koji nisu konzumirali kavu.

Također su otkrili kako su osobe koje su konzumirale 1,5-3,5 šalica kave dnevno imale 29-31% manju vjerojatnost od smrtnog ishoda, u usporedbi s onima koji nisu konzumirali kavu. Znanstvenici su primijetili kako su ispitanici koji su konzumirali kavu zaslađenu šećerom dodavali u prosjeku samo jednu čajnu žličicu šećera po šalici kave. Rezultati su bili nedosljedni za ispitanike koji su koristili umjetne zaslađivače.

Znanstvenici navode kako kava sadrži spojeve koji bi mogli pružiti zdravstvene dobrobiti. Međutim, ističu kako varijable uključujući socioekonomski status, način prehrane i drugi čimbenici životnog stila mogu utjecati na rezultate. Na temelju ovih podataka, autori studije smatraju kako nema potrebe da većina onih koji konzumiraju kavu eliminiraju taj napitak iz svoje prehrane, ali treba biti oprezan s konzumacijom kava koje sadrže razne visokokalorične dodatke, poput šlaga i slatkih preljeva.

Autori također naglašavaju kako su navike konzumacije kave navedene u studiji stare gotovo deset godina. Od tada su se možda promijenile navike ispijanja kave, ne samo u odnosu na vrste kave već i na prosječnu količinu konzumirane kave. To bi moglo biti relevantno u smislu zdravlja i smrtnosti od svih uzroka povezanih s ispijanjem kave. Nadalje, postoji mogućnost da su ispitanici podcijenili količinu kave koju su konzumirali, što također utječe na rezultate studije. Zaključno, treba napomenuti da je količina dodanog šećera prijavljena u ovoj studiji bila vrlo niska te možda ne odražava stvarnu količinu šećera koju osobe obično dodaju u kavu.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kava, rizik od smrti,

Komentari