Vitaminoteka

Datum objave: 01. 07. 2015.

Na nedavno održanom skupu Probiota Americas u San Diegu, jedan američki stručnjak prezentirao je istraživanja koja ukazuju na mogući utjecaj crijevne mikroflore na prehrambene navike.

Poznato je da bakterije u debelom crijevu proizvode mnoge tvari koje sudjeluju u komunikacijskom sustavu našeg organizma, stoga bi mikroflora potencijalno mogla utjecati i na konzumaciju hrane. Mnoga istraživanja koja su se bavila ovom temom, provedena su na miševima i tek se trebaju potvrditi kod ljudi, međutim, rezultati su obećavajući.

Za sada su istraživanja pokazala da se sastav crijevne mikroflore pretilih razlikuje od onog primijećenog kod osoba normalne tjelesne mase. Nadalje, u ispitivanjima bakterija izoliranih iz ljudskog probavnog trakta, zapaženo je da su neki od ovih mikroorganizama sposobni proizvesti tvari koje utječu na naš mozak, poput dopamina, koji ima bitnu ulogu u poticanju ponašanja povezanih s ugodom. Također, poznato je da mikroflora može proizvesti i peptide koji su kemijski vrlo slični peptidima koji kod sisavaca reguliraju apetit.

Budući da je pretpostavke ovog znanstvenog područja teško izravno ispitati na ljudima zbog mnogih praktičnih i etičkih problema koji ih prate, stručnjaci smatraju da će se potrebni dokazi možda moći izvući iz istraživanja koja ispituju razlike u sastavu crijevne mikroflore različitih izoliranih ljudskih populacija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: probiotici,

Komentari