Antonia Vlašić

Datum objave: 26. 05. 2022.

Znanstvenici su u novom istraživanju proučavali povezanost razine vitamina C sa smrtnošću od svih ili specifičnih uzroka.

Novo istraživanje uključivalo je 9 902 odrasle osobe koje su između 2003. i 2006. godine sudjelovale u studiji pod nazivom National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Prikupljeni su podaci o razinama vitamina C u serumu, kao i podaci o stopi preživljenja u razdoblju od početka studije do 2014. godine. Također, korišten je Coxov model proporcionalnih opasnosti kako bi se prikazao rizik smrtnosti od svih ili specifičnih uzroka u odnosu na razinu vitamina C u serumu.

Tijekom 10 godina, koliko je trajalo istraživanje, dogodilo se 1 558 smrtnih slučajeva svih uzroka – 320 od karcinoma, 374 od kardiovaskularnih bolesti i 120 od respiratornih bolesti.

U krivulja prikazivala je odnos razine vitamina C u serumu i smrtnosti od svih uzroka ili uzrokovane kardiovaskularnim bolestima. Također, razine vitamina C u serumu koje su bile ispod graničnih vrijednosti (1,06 mg/dL) negativno su povezane sa smrtnošću od svih uzroka i one uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, dok su razine vitamina C veće od graničnih vrijednosti bile pozitivno povezane s navedenim parametrima.

Izvor: Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: smrtnost, Vitamin C,

Komentari