Datum objave: 09. 02. 2017.

U novom istraživanju znanstvenici su ispitivali utjecaj višestruko nezasićenih masnih kiselina (omega-6 i omega-3) i vježbi otpora na masu i funkciju mišića starijih žena i muškaraca.

Istraživanje je provedeno na 27 muškaraca prosječne dobi 70,6 godina i 23 žene prosječne dobi 70,7 godina. Nasumično su dobili placebo ili višestruko nezasićene masne kiseline te su dvaput tjedno tijekom 18 tjedana radili vježbe otpora donjih ekstremiteta. Znanstvenici su im izmjerili veličinu, snagu i kvalitetu mišića, funkcionalne sposobnosti i razinu upalnih markera na početku i na kraju istraživanja.

Izometrička kontrakcija mišića nakon treninga povećala se u ženskoj grupi koja je konzumirala masne kiseline, no ostala je nepromijenjena u onoj s placebom. Razlike nisu uočene u grupama s muškarcima. Izotonička kontrakcija, vrijeme potrebno za prehodati 4 metra, vrijeme ustajanja sa stolca i količina masnog tkiva nisu se promijenili ni u jednoj grupi. Kod žena koje su konzumirale polinezasićene masne kiseline kvaliteta mišića nakon vježbanja povećala se u odnosu na one koje su konzumirale placebo. Takve razlike među muškarcima nisu uočene. U oba spola konzumacija polinezasićenih masnih kiselina, za razliku od placeba, utjecala je na veće smanjenje koncentracije triglicerida. Nije bilo promjena u razinama glukoze, inzulina ili upalnih markera.

Znanstvenici su u svom istraživanju zaključili da višestruko nezasićene masne kiseline u obliku dodatka prehrani pozitivno utječu na rad i kvalitetu mišića u žena nakon treninga otpora, no tako nešto nije bilo vidljivo među muškarcima. Potrebna su detaljnija istraživanja koja će otkriti zašto se rezultati toliko razlikuju prema spolu.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega, stariji,

Komentari