Vitaminoteka

Datum objave: 01. 03. 2013.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism proučavalo je utjecaj umjetnih sladila u prehrani, koje stvarno konzumiramo prilikom svakodnevnog unosa hrane te način na koji utječu na ljudsko zdravlje.

U studiji je sudjelovalo 64 ispitanika koje su konzumirali niskomasno mlijeko zaslađeno s glukozno-fruktoznim šećerom ili saharozom tijekom 10 tjedana.

Rezultati su pokazali da nije došlo do promjene u količinama masnog tkiva jetre niti do promjene u količini mišićnog tkiva u ispitanika nakon 10 tjedana konzumacije umjetnih sladila ili šećera čime se potvrdilo da negativnog utjecaja na organizam nema ukoliko se konzumiraju u preporučenim količinama.

Autori studije naglasili su kako je ovo prva studija provedena u stvarnim uvjetima života te da ukazuje kako unos umjetnih sladila, ukoliko se konzumiraju preporučene količine, ne potiče bolesti jetre te dijabetesa kako se dosad smatralo.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Jetra i žuč, umjetni zaslađivači,

Komentari