Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism proučavalo je utjecaj umjetnih sladila u prehrani, koje stvarno konzumiramo prilikom svakodnevnog unosa hrane te način na koji utječu na ljudsko zdravlje.
U studiji je sudjelovalo 64 ispitanika koje su konzumirali niskomasno mlijeko zaslađeno s glukozno-fruktoznim šećerom ili saharozom tijekom 10 tjedana.
Rezultati su pokazali da nije došlo do promjene u količinama masnog tkiva jetre niti do promjene u količini mišićnog tkiva u ispitanika nakon 10 tjedana konzumacije umjetnih sladila ili šećera čime se potvrdilo da negativnog utjecaja na organizam nema ukoliko se konzumiraju u preporučenim količinama.
Autori studije naglasili su kako je ovo prva studija provedena u stvarnim uvjetima života te da ukazuje kako unos umjetnih sladila, ukoliko se konzumiraju preporučene količine, ne potiče bolesti jetre te dijabetesa kako se dosad smatralo.