Datum objave: 29. 11. 2006.

Znanstvenici s Harvarda tvrde da prevelika tjelesna masa i pretilost kod žena koje nisu prošle menopauzu smanjuju izglede obolijevanja od raka dojke.

U istraživanju nije utvrđeno zašto višak kilograma štiti od razvoja raka dojke kod žena koje nisu prošle menopauzu, no znanstvenici upozoravaju kako su brojne ranije studije pokazale da pretilost i prevelika tjelesna masa nakon menopauze u velikoj mjeri povećavaju rizik obolijevanja od tog oblika karcinoma.

Rak dojke je mnogo češći kod žena koje su prošle menopauzu.

Novi rezultati, objavljeni u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine, se temelje na 14-godišnjem praćenju 113130 ispitanica koje nisu bile ušle u menopauzu.

Pokazalo se da ispitanice čiji je indeks tjelesne mase veći od 30 te odgovara standardima za pretilost, imaju 19% manji rizik za rak dojke nego što ga imaju žene te dobi čiji je indeks tjelesne mase u preporučenim okvirima.

Rizik je bio još manji kod pretilih ispitanica u dobi između 18 i 27 godina.

Znanstvenici su odbacili pretpostavku kako je uočeno smanjenje rizika posljedica promjena razine nekih hormona do kojih dolazi zbog utjecaja pretilosti na ovulaciju.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, karcinom, žene,

Komentari