Datum objave: 16. 03. 2015.

U mnogim naseljima u SAD-u u kojima žive građani s niskim primanjima, u usporedbi s onima u kojima žive osobe s visokim prihodima, nalazi se mnogo restorana brze hrane te nedostaju trgovine koje nude široku paletu prehrambenih proizvoda pristupačnih cijena, uključujući svježe voće i povrće. Iako se čini da bi se povećanjem pristupačnosti uravnotežene hrane poboljšala i prehrana obitelji s niskim prihodima, novo američko istraživanje nije primijetilo ovu povezanost.

Istraživanje je bilo provedeno u dvjema četvrtima u Bronxu u kojima uglavnom žive osobe niskog socioekonomskog statusa – u četvrti Morrisania u kojem je izgrađen novi subvencionirani supermarket, te četvrti Highbridge u kojem nisu bile otvarane nove trgovine.

Ispitivanjem skrbnika obitelji s djecom dobi 3-10 godina tijekom tri različita perioda – prije otvaranja te pet tjedana, odnosno, godinu dana nakon otvorenja supermarketa u Morrisaniji, prikupljeno je gotovo 2 500 anketa koje su poslužile u analizi.

Iako su primijećene male, nedosljedne promjene u prehrani tijekom perioda istraživanja, značajna poboljšanja u prehrani djece i dostupnosti „zdrave“ i „nezdrave“ hrane u kućanstvima nisu zapažena.

Autori su napomenuli kako bi trebalo istražiti koje dodatne odredbe i programi bi mogli pomoći u poboljšanju prehrambenih navika ovih obitelji.

Izvor: Public Health Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari