Datum objave: 01. 12. 2010.

Nova studija američkih znanstvenika proučavala je socijalni utjecaj na odabir hrane djece i adolescenata.U istraživanju je sudjelovalo ukupno 50 adolescenata i djece koji su imali zadatak u par navrata dolaziti u laboratorij u pratnji ili roditelja ili prijatelja i objedovati. Na švedskom stolu u laboratoriju nalazili su se sendviči, zdrave namirnice poput jabuka, mrkve, jogurta i nezdrave grickalice i slastice.

Istraživanje je pokazalo kako i djevojčice i dječaci do 7 godina u prisutnosti roditelja unose manje nezdravih grickalica nego kada su u društvu prijatelja. Znanstvenici su zaključili kako prisutnost roditelja zapravo samo koči djecu u odabiru nezdrave hrane, a ne potiče ih na unos zdravijih namirnica.

Suprotno tome, djevojčice u dobi između 13 i 15 godina unose više nezdravih grickalica upravo u prisutnosti roditelja. Razlog tome može biti činjenica da djevojčice nastoje ostaviti dojam na prijateljice da se zdravo hrane. S druge strane, odabir hrane u društvu roditelja i prijatelja dječaka je bio jednak.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca,

Komentari