Vitaminoteka

Datum objave: 02. 12. 2013.

Tijekom godina rađena su istraživanja koja su pokušavala razrješiti misterij utjecaja povećanog unosa proteina dijetom na smanjenje gustoće kostiju.

Naime, pojedini znanstvenici smatraju da se povećanjem unosa proteina potiče oslobađanje kalcija iz kosti te na taj način osiromašuje koštani sustav. Smanjenjem čvrstoće kosti dolazi do povećanog rizika od fraktura kosti. Randomizirana studija provedena na 323 pretile, postmenopauzalne žene ispitivala je utjecaj primjene dijete s višim i nižim unosom proteina (≥ 90 grama naspram ≤ 80 grama proteina dnevno) na čvrstoću kosti.

Po završetku studije, potvrđeno je da je došlo do jednakog gubitka na tjelesnoj masi u osoba s povećanim i nižim unosom proteina. Zanimljivost studije je svakako činjenica da povećani unos proteina nije pokazao značajnu povezanost sa smanjenjem gustoće kosti.

Otkrića studije detaljno su opisana u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Daljnjim istraživanjima omogućio bi se razvoj strategije kojim bi mogli prevenirati gubitak koštane mase, a time i smanjili stope fraktura.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, Proteini,

Komentari