Josip Rešetar

Datum objave: 15. 11. 2018.

Prehrana visoke nutritivne gustoće, bogata polifenolima i omega-3 masnim kiselinama, potrebnija je ženama nego muškarcima u kontekstu osiguravanja emocionalnog blagostanja i zdravlja mozga, pokazali su rezultati studije objavljene u časopisu Nutritional Neuroscience.

 

U anonimnom istraživanju sudjelovalo je 563 ispitanika, od čega su 52% činile žene. Ispitanici su popunjavali upitnik o učestalosti konzumacije hrane koja se povezuje s mentalnom aktivnosti. U upitnik su dodatno uvrštena pitanja o učestalosti: doručkovanja, primjene vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani i ribljeg ulja te konzumacije brze hrane i napitaka s kofeinom.

Pokazalo se da je mentalno blagostanje kod žena bilo povezano s prehranom nalik na mediteransku te mediteranski način života.

Štoviše, mentalno blagostanje kod muškaraca ostalo je očuvano pri znatno višim nutritivnim nedostatcima u odnosu na žene.

Rezultati govore u prilog činjenici da žene dvostruko češće obolijevaju od depresije i anksioznosti u odnosu na muškarce, čemu svakako doprinosi prehrana visoke energetske i niske nutritivne gustoće.

Stoga nema sumnje da je upravo mediteranska prehrana jedna od najboljih prehrambenih obrazaca za održavanje zdravlja mozga, primarno kod žena, ali i kod muškaraca. 
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari