Datum objave: 15. 04. 2014.

Posljednjih godina velika pažnja pridaje se cjeloživotnim prehrambenim navikama te kako prehrambeni izbori od malih nogu utječu na zdravlje u budućnosti. Brojne studije potvrđuju važan doprinos dojenja na inteligenciju, rast i razvoj te smanjenje rizika od pretilosti u djece. Iako je bilo mnogo studija koje su ispitivale utjecaj prehrane na rizik od pretilosti, nova američka studija ispitivala je utjecaj dojenja i prehrane neposredno po završetku dojenja na tjelesnu masu do 20. te godine života.

U studiji su sudjelovala djeca rođena od 1984. do 1985. godine, a podaci o prehrambenim navikama su sakupljani pri dobi od 10 mjeseci, 2 godine te svake druge godine do napunjenih 20 godina starosti. Pri dobi od 20 godina izmjerena su antropometrijska mjerenja poput tjelesne mase i visine te udjela masnog i mišićnog tkiva u tijelu.

Časopis The Journal of Pediatrics objavio je rezultate istraživanja koji su ukazali kako je prehrana u 2. i 3. godini života ključna za maksimalno ispoljavanje svih pozitivnih učinaka dojenja povezanih uz održavanje zdrave tjelesne mase u djece. Također, rezultati studije pokazali su kako prehrana nakon dojenja sa sličnim udjelom masti i proteina kao majčino mlijeko, je značajno povezana sa smanjenim udjelom masnog tkiva u tijelu pri dobi od 20 godina. Valja istaknuti kako majčino mlijeko pretežito sadrži masti, a u manjoj mjeri proteine. Međutim, ukoliko je prehrana nakon dojenja ograničena mastima tada se tijelo može priviknuti na niži unos masnoća. Posljedično tome, ako se u kasnijoj dobi naglo povisi udio masti povećati će se i rizik od nakupljanja suvišnih kilograma s obzirom da se organizam nije navikao na povećani udjel masti u prehrani, tvrde autori studije.

Znanstvenici apeliraju na pridržavanje preporuka koje uključuju dojenje i prehranu koja nije ograničena mastima barem do 3 godine života djeteta.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari