Datum objave: 27. 05. 2008.

Smanjeni unos polinezasićenih masti prisutnih u pečenoj i prženoj hrani može spriječiti razvoj raka prostate, tvrde znanstvenici s University of California.

Rezultati studije provedene na miševima su utemeljeni na praćenju učinka omega-6 masnih kiselina, uobičajenog sastojka zapadnjačke prehrane, piše časopis Cancer Research.

Pokazalo se da je posebna dijeta sa smanjenim udjelom ovih masti povezana s 27% manjim rizikom za rak prostate.

Također, utvrđeno je da smanjeni unos omega-6 masnih kiselina usporava transformaciju prekanceroznih stanica prostate u stanice raka.

Istraživači dodaju kako prehrana siromašna mastima i bogata vlaknima u kombinaciji s tjelovježbom i smanjenjem tjelesne mase može uz smanjivanje rizika obolijevanja od raka prostate istovremeno imati značajan pozitivan utjecaj na zdravlje srca.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari