Smanjeni unos polinezasićenih masti prisutnih u pečenoj i prženoj hrani može spriječiti razvoj raka prostate, tvrde znanstvenici s University of California.
Rezultati studije provedene na miševima su utemeljeni na praćenju učinka omega-6 masnih kiselina, uobičajenog sastojka zapadnjačke prehrane, piše časopis Cancer Research.
Pokazalo se da je posebna dijeta sa smanjenim udjelom ovih masti povezana s 27% manjim rizikom za rak prostate.
Također, utvrđeno je da smanjeni unos omega-6 masnih kiselina usporava transformaciju prekanceroznih stanica prostate u stanice raka.
Istraživači dodaju kako prehrana siromašna mastima i bogata vlaknima u kombinaciji s tjelovježbom i smanjenjem tjelesne mase može uz smanjivanje rizika obolijevanja od raka prostate istovremeno imati značajan pozitivan utjecaj na zdravlje srca.
[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]