Datum objave: 05. 11. 2011.

Dijeta sa sniženim udjelom masti te s uključenim nadomjescima ribljeg ulja, uzimana 4-6 tjedana prije kirurškog uklanjanja prostate, usporava rast karcinoma prostate, u usporedbi s klasičnom zapadnjačkom prehranom.

Smatra se da suplementi ribljeg ulja, bogati omega-3 masnim kiselinama, mjenjaju sastav staničnih membrana našeg tijela, odnosno smanjuju omjer omega-6/omega-3 kiselina u staničnim membranama. Time direktno utječu na biologiju stanice, odnosno smanjuju broj stanica u tkivu karcinoma prostate, koje se brzo dijele, i tako sprečavaju progresiju tumora.

Što je niži stupanj proliferacije (rasta) tumora, to su manje šanse širenja karcinoma izvan prostate, gdje se i puno teže liječi.
Zapadnjačka se prehrana temelji na 40% energetskog unosa porijeklom iz masti, i to masti bogatih omega-6 masnim kiselinama, a siromašnih omega-3 masnim kiselinama, porijeklom iz ribljeg ulja. S druge strane, prehrana korištena u ovom ispitivanju imala je niski udio masti (oko 15% ukupnog dnevnog unosa). Također, ispitanici su dodatno uzimali 5 grama ribljeg ulja na dan, kako bi osigurali izvor omega 3 masnih kiselina. Poznato je da omega-3 masne kiseline smanjuju incidenciju srčanih bolesti i djeluju protuupalno, a poznato je i da je stanje upale povezano i s određenim vrstama tumora.

Izvor: Cancer Prevention Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, karcinom,

Komentari