Vitaminoteka

Datum objave: 01. 06. 2017.

Znanstvenici su otkrili kako pozadinska glazba može utjecati na percepciju okusa hrane i pića, ali i na percepciju alkoholne jakosti pića.

U istraživanju su sudjelovali volonteri briselskog Muzeja glazbenih instrumenata koji su imali zadatak ispijati pivo dok im u pozadini svira određena vrsta glazbe. U istraživanju su korištene tri različite vrste glazbe – glazba iz Disneyjevih filmova (opisana kao slatka), glazba visokih tonaliteta (opisana kao kisela) i glazba dubokih tonova (opisana kao gorka).

Ispitanicima su ponuđene ukupno tri vrste organskog piva koje su se razlikovale s obzirom na boju (svjetlo do tamno pivo) i volumni udio alkohola (4,5 do 8%). Tijekom ispijanja bilo koje od triju vrsta piva, ispitanicima je u pozadini svirala jedna od triju spomenutih vrsta glazbe.

Rezultati su pokazali kako su ispitanici istu vrstu piva ocijenili više slatkom ako im je u pozadini svirala glazba iz Disneyjevih filmova. Također, ako im je u pozadini svirala glazba visokih tonaliteta, istu vrstu piva su tada ocijenili kiselijom. Osim toga, primijećena je i razlika u ocjeni alkoholne jakosti piva s obzirom na pozadinsku glazbu.

Znanstvenici smatraju da je za ovu neobičnu i zanimljivu pojavu odgovorna stimulacija susjednih dijelova mozga koju nazivaju sinestezijom. Ovakvo saznanje bi u budućnosti moglo poslužiti brojnim ugostiteljima u stvaranju idealnog ambijenta tijekom konzumacije jela.

Izvor: Food Quality and Preference

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Hrana, mozak, pivo,

Komentari