Ela Lučić

Datum objave: 04. 03. 2021.

Uzimanje omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani, posebno dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid), moglo pomoći u poboljšanju kvalitete sna kod zdravih mladih osoba, pokazali su rezultati nove studije.

Čini se kako su više razine DHA kod majki povezane sa zrelijim obrascima spavanja dojenčadi, dok su niže razine DHA negativno povezane s ocjenom roditelja o poremećajima spavanja djece. Međutim, ni u jednoj studiji nisu se procjenjivali učinci eikozapentaenske kiseline (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) što bi također moglo biti značajno s obzirom na prethodno uočene učinke omega-3 masnih kiselina na oslobađanje serotonina i proizvodnju prostaglandina koji posreduju u ciklusu spavanja i budnosti.

U ovoj randomiziranoj, dvostruko slijepoj, paralelnoj studiji kontroliranoj placebom ispitivani su učinci uzimanja ulja s visokim udjelom DHA ili EPA na subjektivnu i objektivnu kvalitetu sna. U studiju su bile uključene 84 zdrave odrasle osobe s niskim unosom masne ribe kojima je nasumično dodijeljeno uzimanje ulja s visokim udjelom DHA, ulja s visokim udjelom EPA ili placeba tijekom 26 tjedana.

Dobiveni rezultati pokazali su kako je u zdravih odraslih osoba koje obično ne konzumiraju masnu ribu uzimanje ulja s visokim udjelom DHA rezultiralo značajnim povećanjem kvalitete sna i značajnim smanjenjem latencije spavanja, u usporedbi s placebom.

Međutim, kod ispitanika koji su uzimali ulje s visokim udjelom DHA također je utvrđeno kako su se osjećali manje odmornima u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali placebo, te manje energičnima od onih koji su uzimali ulje bogato EPA-om.

Rezultati također ukazuju na specifične uloge DHA i EPA u procesu sna. Skraćeno vrijeme spavanja identificirano u studiji moglo bi se objasniti ulogom EPA-e koja inhibira stvaranje prostaglandina iz serije E2, koji inhibiraju oslobađanje serotonina. Budući da serotonin potiče budnost i inhibira REM fazu sna, moguće je kako povećane razine cirkulirajuće EPA neizravno povećavaju promicanje budnosti, što rezultira skraćenim vremenom spavanja. Valja napomenuti da, iako su ispitanici koji su uzimali ulje bogato EPA-om izvijestili o najkraćem vremenu spavanja, čini se kako to nije dovelo do smanjenja kvalitete sna. Ti rezultati mogli bi potencijalno ukazivati kako je uzimanje EPA-e korisno za regulaciju zdravog ciklusa spavanja. Međutim, potrebno je provesti daljnja istraživanja o povezanosti omega-3 masnih kiselina te biokemijskog puta sinteze serotonina i melatonina, kao i njihovih učinaka na kvalitetu sna.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: DHA, EPA, omega-3 masne kiseline, san, spavanje,

Komentari