Datum objave: 25. 03. 2014.

Koliku važnost ima obrazovanje i socio-ekonomski status kada govorimo o riziku od pretilosti? Da li su osobe koje su višeg socio-ekonomskog statusa i obrazovanije mršavije ili pripadaju skupini pretilih osoba? Odgovori na ova pitanja objavljeni su u časopisu PLOS One nakon što je provedeno istraživanje na 250 000 ljudi u 7 zemalja.

Studija je rađena tijekom 5 godina (od 2005. do 2010. godine) te su istraživane poveznice između pretilosti, obrazovanja i bogatstva u žena. U obzir su uzeti kućni budžeti, dostupnost osnovnim dobrima te mjesto stanovanja. Analiza podataka je pokazala kako žene slabijeg obrazovanja, a višeg socio-ekonomskog statusa u prosjeku imaju više kilograma nego žene koje su obrazovanije te su istog statusa kao i one. Što je zemlja siromašnija, žena manje obrazovana, a bogatija, veći je rizik od pretilosti. Tako na primjer, uspoređujući srednje bogatu zemlju i siromašnu, uočeno je da je rizik od pretilosti čak 3,3 puta niži u srednje bogatim zemljama u odnosu na siromašniju populaciju. Valja istaknuti kako su obrazovanije žene prepoznale važnost odabira „zdravijih“ namirnica te važnost pravilne prehrane na zdravlje.

Znanstvenici objašnjavaju kako studija potvrđuje važnost obrazovanja žena s obzirom da ono uvelike utječe na prehrambene navike, a time i rizik od pretilosti. No, ističu kako obrazovanje ne može zamijeniti kvalitetnu javnozdravstvenu politiku i regulaciju reklama kojim se potiče unos „nezdravih“ namirnica, sve češće prozivanim kao glavnim krivcima za porast stope pretilosti u svijetu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari