Datum objave: 08. 08. 2014.

Prema novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu The BMJ, smanjenje unosa alkohola, čak i kod onih koji ga piju u malim do umjerenim količinama, moglo bi poboljšati zdravlje srca i krvnih žila. Ovi rezultati suprotstavljaju se mnogim prijašnjim koja su utvrdila opservacijska istraživanja i koji su upućivali na zaštitni učinak umjerene konzumacije alkohola.

U meta-analizi, istraživači su usporedili podatke iz preko 50 studija koje su se bavile unosom alkohola i kardiovaskularnim zdravljem. Analizom podataka preko 260 000 ispitanika, otkrili su da pojedinci koji nose određenu varijantu gena zbog koje slabije podnose alkohol i tijekom života ga manje unose, imaju poželjniji kardiovaskularni profil. Konkretno, imaju u prosjeku 10 % manji rizik od ishemijske bolesti srca, niži krvni tlak te niži indeks tjelesne mase.

Prema interpretaciji autora, ovi rezultati ukazuju da smanjenje konzumacije alkohola, čak i kod onih koji ga unose u malim ili umjerenim količinama, blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav.

Autori su naveli i mnoge nedostatke opservacijskih studija u proučavanju utjecaja alkohola na zdravlje, a budući da je teško provesti randomiziranu kontroliranu kliničku studiju koja bi se bavila ovim utjecajem, smatraju kako je njihov genetički pristup problemu dobra alternativa jer je u određenim karakteristikama podudaran s randomiziranim kontroliranim studijama te je manje ograničen od opservacijskih istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alkohol,

Komentari