Ela Lučić

Datum objave: 11. 11. 2020.

Rezultati nekoliko nedavno provedenih studija pokazali su kako sastav mikrobiote crijeva ima ključnu ulogu u razvoju i napredovanju karcinoma, kao i djelotvornosti liječenja.

Čini se kako je bakterijska vrsta Akkermansia muciniphila posebno važna za pozitivan odgovor na jednu vrstu imunoterapija. U ovoj studiji, znanstvenici su nastojali ispitati međusobno djelovanje sastava mikrobiote crijeva i oralnih lijekova kod pacijenata s karcinomom prostate. U rezultatima objavljenim u časopisu Nature Communications ističu da se lijek abirateron acetat metabolizira pomoću bakterija u crijevima kako bi se smanjio broj štetnih mikroorganizama, istodobno promičući rast onih koji sudjeluju u borbi protiv karcinoma. Znanstvenici smatraju kako je ovo jedan od mnogih primjera utjecaja sastava mikrobiote crijeva na odgovor organizma na lijekove.

U istraživanju je bilo obuhvaćeno 68 pacijenata s karcinomom prostate, uključujući one koji se liječe abirateron acetatom i one koji se liječe tradicionalnom terapijom uskraćivanja androgena. Skupina znanstvenika prikupila je i analizirala uzorke stolice pacijenata te otkrila drastične promjene u sastavu mikrobiote crijeva pacijenata nakon uzimanja abirateron acetata. Bakterije u crijevima metabolizirale su lijek što je dovelo do značajnog povećanja broja bakterija vrste Akkermansia muciniphila. Ova bakterijska vrsta naziva se „probiotikom sljedeće generacije“, a njena važnost nedavno je istražena u nekoliko velikih studija o karcinomu. Pokazalo se kako omogućuje bolji odgovor na imunoterapijsko liječenje karcinoma, a može izazvati i niz drugih pozitivnih zdravstvenih blagodati.

Povećanje broja bakterija vrste Akkermansia muciniphila također je dovelo do povećane proizvodnje vitamina K2, čije je svojstvo inhibicije rasta tumora već dobro poznato.

Stručnjaci su također primijetili utjecaj terapije uskraćivanja androgena na sastav mikrobiote crijeva. Liječenje abirateron acetatom, kao i tradicionalnim terapijama uskraćivanja androgena, dovelo je do smanjenja broja mikroorganizama koji koriste androgen. Dobiveni rezultati jasno pokazuju kako sastav crijevne mikrobiote ima ulogu u odgovoru na liječenje, napominju znanstvenici.  Također, ističu potrebu provedbe daljnjih ispitivanja interakcije lijekova i mikrobiote crijeva s ciljem iskorištavanja sastava mikrobiote kako bi se poboljšali ishodi liječenja raznih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom prostate, lijekovi, mikrobiota,

Komentari