Istraživanje američkih znanstvenika otkriva nova saznanja o štetnim posljedicama konzumiranja masne hrane. Poznato je da takva hrana pridonosi pojavi debljine, koja onda povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa II.
Znanstvenici su otkrili da je protein Bcl10 potreban kako bi slobodne masne kiseline, koje se nalaze u masnoj hrani i skladište u tjelesnoj masti, oštetile djelovanje inzulina i dovele do abnormalno visokih vrijednosti šećera u krvi.
Smatra se da je jetra glavno mjesto štetnih učinaka slobodnih masnih kiselina, a svoj štetni učinak ostvaruju poticanjem upalnih promjena.
U istraživanju provedenom na miševima, miš koji nije posjedovao taj protein, bio je zaštićen od razvoja inzulinske rezistencije kao posljedice konzumacije masne hrane.
Ovo istraživanje otkriva i da kratkotrajna konzumacija prehrane s visokim udjelom masti, čak i samo nekoliko dana, može dovesti do inzulinske rezistencije.
Izvor: Cell Reports