Upoznati smo s važnošću vitamina D, no, vrlo malo se zna o njegovu utjecaju na mozak. Studija provedena na glodavcima ispitivala je kako prehrana s niskim sadržajem vitamina D utječe na mozak.
Autori studije, objavljene u časopisu Free Radical Biology and Medicine, po završetku istraživanja su zaključili kako prehrana manjkava na vitaminu D dovodi do smanjene kognitivne sposobnosti koja se očituje kroz sporiju sposobnost učenja i pamćenja u miševa. Naime, primjenom takve dijete, znanstvenici su uočili povećanje slobodnih radikala u mozgu koji oštećuju stanice te dovode do lošije funkcije mozga.
Manjak vitamina D je problem koji se danas često očituje u starijih zbog čega znanstvenici naglašavaju važnost redovite provjere razine vitamina D u serumu. Ukoliko su uočene niske razine tog vitamina preporuča se hrana bogata vitaminom D, dodaci prehrani i/ili 10 do 15 minuta izlaganja suncu kako bi se osigurale adekvatne količine, a time očuvalo zdravlje i funkcija mozga.