Ela Lučić

Datum objave: 16. 12. 2020.

Znanstvenici upozoravaju kako izrazito promjenjiva prehrana u djetinjstvu može dovesti do zastoja u rastu i razvoja pretilosti – čimbenika koji mogu utjecati na djetetovo zdravlje tijekom cijelog života.

U studiju su uključili nekoliko milijuna djece školske dobi te ustanovili kako se njihova tjelesna visina i tjelesna masa izuzetno razlikuju širom svijeta.

Korišteni su podaci 65 milijuna djece u dobi od 5 do 19 godina iz ukupno 193 različite zemlje. Tjelesna visina i tjelesna masa djece školske dobi procijenjeni su pomoću podataka iz razdoblja od 1985. do 2019. godine. Znanstvenici su uočili razliku od 20 cm između 19-godišnjaka u najvišoj i najnižoj naciji. Rezultati studije pokazali su kako je prosječna 19-godišnjakinja u Bangladešu i Gvatemali (države s najnižim djevojkama na svijetu) jednake tjelesne visine kao i prosječna 11-godišnjakinja u Nizozemskoj (država s najvišim dječacima i djevojkama).

Analizom je također uočeno kako su u 2019. godini zemlje s najvišim 19-godišnjacima one koje se nalaze u sjeverozapadnoj i u središnjoj Europi, a uključivale su Nizozemsku, Crnu Goru, Dansku i Island. Zemlje s najnižim 19-godišnjacima u 2019. godini uglavnom se nalaze u južnoj i jugoistočnoj Aziji, Latinskoj Americi i istočnoj Africi, uključujući Istočni Timor, Papuu Novu Gvineju, Gvatemalu i Bangladeš.

Najveći porast prosječne tjelesne visine djece tijekom 35-godišnjeg razdoblja zabilježen je u gospodarstvima u usponu, poput Kine, Južne Koreje i nekih dijelova jugoistočne Azije.

Suprotno tome, tjelesna visina djece (posebno dječaka) u mnogim je zemljama subsaharske Afrike stagnirala ili se smanjila tijekom posljednjih desetljeća. U studiji je također procijenjen odnos tjelesne visine i tjelesne mase djece. Analizom je utvrđeno kako se 19-godišnjaci s najvećim indeksom tjelesne mase nalaze na Pacifičkim otocima, Bliskom Istoku, SAD-u i Novom Zelandu. Indeks tjelesne mase 19-godišnjaka bio je najmanji u zemljama južne Azije, poput Indije i Bangladeša.

Autori studije su kod mnogih nacija primijetili kako je tjelesna visina i tjelesna masa djece u dobi od 5 godina bila u normalnom rasponu definiranom od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Međutim, u nekim zemljama nakon ove dobi kod djece nije zabilježen dovoljan porast tjelesne visine, a uočen je prekomjeran porast tjelesne mase. Znanstvenici smatraju kako razlozi za to mogu biti neuravnotežena prehrana i životno okruženje, jer su porast tjelesne visine i tjelesne mase usko povezani s kvalitetom djetetove prehrane.

Izvor: The Lancet

Pošalji prijatelju na email

Komentari