Ela Lučić

Datum objave: 24. 06. 2021.

Kakao u prahu popularni je sastojak hrane sadržan u čokoladi. Bogat je vlaknima, željezom i fitokemikalijama, poput antioksidansa polifenola i metilksantina, koje pružaju pozitivne zdravstvene dobrobiti

Rezultati epidemioloških intervencijskih ispitivanja pokazali su kako je konzumacija čokolade povezana sa smanjenim rizikom od razvoja kardiometaboličkih bolesti. Također, rezultati laboratorijskih istraživanja pokazali su kako uzimanje kakaa ili polifenola kakaa kao dodatka prehrani može smanjiti rizik od pretilosti i popratnih bolesti povezanih s pretilošću, uključujući bolest  nealkoholne masne jetre.

U ovom istraživanju, znanstvenici su pretilim miševima davali 80 mg kakaa u prahu po gramu hrane tijekom 10 tjedana. Istraživački tim ispitivao je promjene u bolesti nealkoholne masne jetre, markerima oksidativnog stresa, antioksidativnom odgovoru i oštećenju stanica kod pretilih miševa podvrgnutih prehrani s visokim udjelom masti.

Istraživači su otkrili kako su miševi kojima je davan kakao dobili 22% manju tjelesnu masu i imali manju masu slezene od miševa iz kontrolne skupine.

Manja masa slezene ukazuje na manji stupanj upale. Na kraju studije, miševi koji su dobivali kakao u prahu imali su 28% manji udio masti u jetri, 57% nižu razinu oksidativnog stresa i 75% nižu razinu oštećenja DNA u jetri od miševa iz kontrolne skupine. Prema izvješću, ove su promjene povezane s većom aktivnošću enzima superoksid dismutaze i glutation peroksidaze, kao i povećanom ekspresijom markera mitohondrijske biogeneze u jetri.

Dobiveni rezultati pokazuju kako uzimanje kakaa u prahu može ublažiti ozbiljnost bolesti nealkoholne masne jetre kod pretilih miševa. Ti su učinci povezani s povećanjem antioksidativnog odgovora i mitohondrijske biogeneze.

Izvor: Journal of Nutritional Biochemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari